FAKB Fransa Alevi Kadinlar Birligi – UFAF
FAKB, ...... yılında .......... (nerede) kurulmuştur.
FAKB, Genel Yönetim Kurulu 11 asıl, 4 yedek üyeden oluşmaktadır.
Fakb, 2. Genel Kurulu’na........... tarihinde Strasbourg AKM’de gerçekleşmiştir.
- Başkan : Sultan Sahin
- Başkan Yardımcısı
- Genel Sekreter
- Sayman
- Basın-Yayın Komisyon sorumlusu
- Egitim-arastırma, Aile ve Çocuk Komisyonu sorumlusu
- FUAF Kuzey Doğu Bölgesi Kadın Sorumlusu
- FUAF Kuzey Batı Bölgesi Kadın sorumlusu
- FUAF Orta Fransa Bölgesi Kadın sorumlusu
- FUAF Güney Fransa Bölgesi Kadın sorumlusu
- FUAF Atlanktık Bölgesi Kadın sorumlusu
- 4 yedek üye.
FAKB - Amaçları, hedefleri ve görev alanları :
- FAKB, Merkezine İnsanı koyan Alevilik Yolunun tüm zenginliklerini yaşamak, yaşatmak kuşaktan kuşağa aktarmak için kadın çocuk ve gençleri bilgilendirir ve örgütler.
- FAKB, Örgütsel olarak bir araya getirdiği kadınları, sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlemelerine teşvik eder, güncel hayatta aktif olmalarını sağlar, yapılan tüm çalışmalarda kadın katılımının en az yüzde elli olması için caba gösterir.
- FAKB, Alevi Bektası-Kızılbaş felsefesine ve kadın-erkek eşitliğine sahip çıkar, Alevi kadınlarının pozisyonunu bulundukları kurum ve karar mekanizmalarında güçlendirir, aktifleştirir, diplomasi, kültür sanat, medya... gibi alanlarda daha görünür kılır ve Alevi Kadınının inançsal, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarının giderme yönünde mücadele eder.
- FAKB, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği (AABK) üyesidir ve ortak çalışmalar yürütür. Fransa’da diğer sivil toplum kuruluşlarıyla uyum ve paylaşım içerisinde, dostça bir arada yasayabilmeleri için, ulusal ya da uluslararası kadın kuruluşlarıyla, sosyal ve kültürel düzeyde ortak proje ve faaliyetler yürütür.
- FAKB, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği (AABK) üyesidir ve ortak çalışmalar yürütür.
- FAKB, Farklılıklarımız zenginliğimizdir prensibiyle her turlu ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı, değişik platformlarla ve demokratik kadın örgütleriyle, insan hakları komisyonları ve yardım kuruluşlarıyla birlikte tüzüğüne uygun çalışmalar yapar, projeler geliştirir ve mücadele eder. Alevi kadınının Alevi kültürünü kaybetmeksizin, Fransız toplumuna uyum sağlaması için çalışmalar yürütür. FAKB, Aleviliğin evren, doğa ve insan üçlüsünün birliğini baz alıp bu doğrultuda yasadığımız doğanın değerlerine sahip çıkar. Çevre kirliği ile ilgili tüm sorunlarla mücadele etmek, bireyleri bilgilendirmek, ekolojik yaşamı savunmak için cabalar.
- FAKB, kadınlara karşı fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddette, her turlüaşağılayıcı tutum ve davranışlara karşı gelir. Kadınlara yönelik sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel alanlardaki ayrımcılığa karşı mücadele eder. FAKB, “Kadına karşı şiddete hayır” sloganı ile tüm toplumlarda kadına karşı yapılan her turlu şiddete karşı kadınların yanında olmak ve onlarla mücadele eder.
- FAKB, evrensel değere sahip olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü... gibi etkinlikleri Alevi öğretisine uygun olarak düzenlenmesini ve gerçekleştirilmesini kendine görev bilir.
- FAKB, Kadınların sağlığı konusunda bilgilendirici paneller ve faaliyetler düzenler.
- FAKB, Evrensel insan Hakları Beyannamesini kabul eder. Kadınların, gençlerin ve çocukların tüm alanlarda haklarının korunması için çalışır, doğal ihtiyaçlarının giderilmesi ve onların özel haklarının korunması için çalışır. Bireyin eşit koşullar altında insan haklarını koruyan ve düşünce özgürlüğünü savunan yeniliğe ve değişime acık içinde yasadığı toplumun yararına ve gelişimine katkı sunacak üretici ve bilimsel bir eğitim alması için caba sarf eder. Kadınların ailede ve toplumda yasadığı eğitim eşitsizliğinin önüne geçmek, ekonomik özgürlüklerini elde etmeleri için eğitime yönlendirmek.
- “Kadın Dünyanın ta kendisidir” Şeyh Bedreddin Örgütümüzde kadın ayrımcı, erkek egemen bir dil ya da tutum içinde olmak söz konusu değildir. Kadınların örgütlenmesi bizim için eşitliğin, sevginin, bir arada ve Alevice eşitler arasında yaşamanın hayata taşınmasına rol model olmaktır. Alevilikte kadın sadece eş konumu ile yer almaz. Kadın, Alevi toplumu için Cem’in, ritüellerin ve hizmetlerin tümünde yer alır. Bu yaşamımızı, kimliğimizi belirleyen bir özelliktir.
- Alevi toplumsallığında birey cinsiyet kimliğini özgürlük ve eşitlik temelinde yaşar. Kimsenin cinsel tercihine müdahale etmek ya da belirlemek hakkı söz konusu değildir. Alevi toplumsal yaşamı cinsiyet ayrımının ayıplar. İnsanın cinsiyeti ya da cinsiyet yönelimi nedeniyle yargılanması mümkün değildir. Alevi yaşamı yüzyıllardır bireyi Can olarak görür. Can kavramı cinsiyetsizliği ve ayrımsızlığı temel alır. Kadın-erkek, etnik köken ya da dil ayrımı gözetilmeden kişiye hoşgörü ve adaletli olma düşüncesi üzerinden bakılır.
- Alevi toplumu Kadıncık Ana’nın Hacı Bektaş Veli’den aldığı emanetle Yol kurucu olmasını toplumsallığının merkezine koyar. Hacı Bektaş Veli’nin bu yöndeki sözleri bizim için hikmettir ve Alevi temel felsefesinin ilkelerindendir:
“Erkek dişi sorulmaz muhabbetin dilinde
Hakk’ın yarattığı herşey yerli yerinde
Bizim nazarımızda kadı-erkek farkı yok
Noksanlık, eksiklik senin görüşlerinde”
- Bu nedenle hızla yeni toplumsal örgütlenmemizde Eşit Başkanlık modeliyle aynı divanda, bir posta oturmayı gerçekleştirdik. Yolumuz Cemlerde, erkanlarda bugüne kadar böyle geldi ve bu mirası, düşünceyi yeniden hayata geçirmek uygarlığımızın sorumluluğudur. Bu eşitliğin yarattığı sinerjiyle toplumumuzun tüm kesimlerine yönelik çalışma ve projelerin hazırlaması, kurullarımızın oluşması bu yenilenme üzerinden tavandan tabana doğru yapılanacaktır.