FUAF'ın İlkeleri
FUAF'ın İlkeleri
FUAF, demokratik ve laik bir kitle örgütüdür.
- FUAF, Alevi inancı, kültürü ve öğretisinin taşıyıcısı olan dergâh, ocak, cemevi, AKM, vakıf, vb. kurumların sürdürülmesinde “El ele el Hakk’a” düsturuyla, mürşit, pir rehber, baba ve talipleriyle “Yol’a hizmet, Hakk’a hizmet” anlayışı ile Alevi öğretisinin, çağımıza uygun kurumsallaşması için çalışır.
- FUAF Alevi öğretisi İnsan-i Kâmil olma yolunu benimser. İnsanı, bilimi, doğayı, yaşamı ve değişimi esas alır.
- FUAF, Laiklik ilkesini, demokrasinin temel taşlarından biri olarak görür.
- FUAF, kendi ekonomik kaynaklarını kendi yaratır.
- FUAF, çalışmalarını Fransız yasalarına uygun olarak yürütür.
- FUAF, hiçbir siyasi organa bağlı değildir. FUAF, milliyetin, sınıfın, partinin veya çıkar gruplarının temsilcisi değildir.
- FUAF, siyasal mücadelede açık tutum belirler, çalışmalarını partiler üstü yapar
- FUAF faaliyetleri herkese açıktır. Dil, din, irk, etnik farkı gözetmez.
- FUAF, örgüt çalışmalarında, çoğulcu, hoşgörü, sevgi, sabırlı olmak, rıza göstermek, şefkatli olmak ilkeleri ile Alevi inancı doğrultusunda tüm insani değerlere hizmet eder.
- FUAF, tüm çalışmalarında “YOL” dilini esas alır
- FUAF, inanç ve düşünce özgürlüğünü savunur
- FUAF, Türkiye ‘de yasayan Alevilere veya azınlıklara, zorunlu olarak verilen din dersleriyle devlet eliyle yayılan Sünnilik propagandasına bir an önce son verilmesi için mücadele eder. Avrupa ülkelerindeolduğu gibi, Fransa eğitim sistemi içinde de Alevi öğretisine yer verilmesi için çabalar.
- FUAF, amacına uygun eğitsel-kültürel-bilimsel çalışmalar yürütür
- FUAF, «Yol bir sürek bin bir» ilkesini savunarak 72 milleti bir nazarda görür. Ulusların, inançların ve kültürlerin ve bireylerin eşitliğini savunur. Farklılıkları zenginlik olarak kabul eder.
- FUAF, azınlık ve göçmen örgütlerle dayanışma içerisindedir
- FUAF, her tür haksızlığa, ırkçı ve milliyetçi anlayışa karşı çıkar. Her türlü radikal örgütlenmelere karşı mücadele eder.
- FUAF, “İlle de Barış” şiarının, ülkemizde, Orta Doğu’da ve tüm dünyada hayat bulması için çalışır. Demokrasi ve Barıştan yanadır. Barışçıl çözüm yollarını destekler.
- FUAF, emeğin üstünlüğüne inanır. Emek verilmiş̧ bütün çalışmalara ve emekçilere saygı duyar. Alevi örgütlenmesi, çalışanların emeklerinin karşılığını alabilmesi için, sendikaların ve diğer kurumların yaptıkları mücadeleyi destekler, kendisini bu mücadelenin doğal bir parçası olarak görür.
- FUAF, Alevilerin tarih içerisinde yasamış olduğu baskıları saygısızlık ve haksızlık olarak görür ve kültürel mirasına (deyiş, saz, semah...) sahip çıkar.
- FUAF, Alevi öğretisi doğrultusunda kadın erkek eşitliliğini savunur. Alevi öğretisinde kadınlar üzerinde baskı yoktur. Alevi kadını yerine göre anadır, sevgidir, eştir, bacıdır. Kadınlar, özgürce fikirlerini söyleyerek tartışmalara katılma ve eleştiri yapma haklarına sahiptirler. Alevi geleneği çok evliliği yasaklamıştır.
- FUAF, insanı ve doğayı kebesine koyan öğretinin temsilcileri olarak, Doğa Ana’ya saygılı olmaya özen gösterir, bu bilinci kurumlarımızda her daim öne çıkarmaya çalışır.
- FUAF, tüm çevreci kurum ve kuruluşlarla yardımlaşmaya, üyelerini çevre temizliği ve kullanımı konusunda bilgilendirmeye gayret gösterir. Üyelerinin bu tür kuruluşlar içinde yer almasını, aktif görevler üstlenmesine teşvik eder