FUAF'ın Vizyon ve Hedefleri
GELECEK VİZYONUMUZ SEVGİ, HOŞGÖRÜ VE BARIŞTIR
Sahip olduğumuz alevi kimliği ve inançsal değerlerimiz, kültürel yönelimlerimiz ve ortak ideallerimiz bizi her zaman evrensel olma yolunda teşvik eder. Huzurlu, sağlıklı ve barış içinde yaşayan ve geleceği olan bir toplum oluşturulabilmesi farklılıkları önemseyen, ortak değerleri olan, varlığı Öz’ünde gören bir düşünce ve eylemlilik içinde olunması ile mümkündür. Birlikte yaşadığı insanlarla mutlu olabilmenin koşulu, insanların inançsal, sosyal, kültürel ve yaşamsal ilişkilerini güven içinde kurmasıyla mümkündür. Bu nedenle Alevi öğretisi, rızalık biçimi gelecek toplum düşüncesidir, düşüdür.
Alevilik kapalı bir toplum olarak algılanmasına rağmen, gerçekte içe kapalı bir toplum değildir. Yüzyıllardır çevremizde yer alan kendinden olmayanı ve farklı inançtakileri katleden şeriatçı iktidarların zorba ve baskıcı gücü böylesi bir algı yaratmıştır. Bizimle çatışanlar, bizimle savaşanlar ya adaletsizlik yapmış ya da bizi sömürmek, karalamak için olmadık iftiralar atmışlardır. Dünya değişti, yenilendi. Adaletsizlikleri yapanlar tarihin karanlıklarında kaldı, Yolumuzu oluşturan inancımız, felsefemiz ise özgürlük, hoşgörü ve adaletli yaşamak ve yaşatmak için yerinde duruyor.
Aleviler yaşamın güzelliklerini, iyiliklerini ve adaletini sadece kendileri için istemez, bilakis hoşgörü içinde yaşamak, empati yapmak ve iyiler dünyasında adalet içinde, sömürülmeden yaşayan toplum olma isteğimiz evrensel ütopyamızdır.
O nedenle bizim misyonumuz kamil insanlar yetiştirmek, vizyonumuz ise Rıza şehridir.
Bu bir düş değil, bizim insanlığa armağanımız olacaktır. Buna inancımız tamdır. İnsani değer ve erdem gücümüzü Dört Kapı Kırk Makam öğretimizin rehberliğinden alıyoruz. Bu nedenle biz geçmişten gelen tecrübelerle insanlığın geleceğine koşuyoruz. Atalarımızın bize mirasını insanlıkla paylaşıyoruz.
Bugün yapacağımız ise bunu tüm bir insanlığa taşıyacak güç ve örgütlülüğe kavuşmaktır. İnsanlığa bu Yol’un değerlerini ve kazanımlarını aktarmaktır.
Alevilik kadim bir yoldur. Alevi öğretisi ve yaşamı felsefi-inanç (teosofi) olma özelliğine sahiptir. Kapımız tüm insanlığa açıktı