Kültür Sanat – Çevre ve Sağlık
FUAF Komisyonları Kültür Sanat – Çevre ve Sağlık
Kültürel kimliğimiz ve bilincimin Alevi temel ilkelerini kapsamaktadır. Alevi kültür dünyası bir hazinedir. Farklı kültür ve inançları ötelemeyen, farklılıkları hoşgörü ile karşılayan ve toplumcu temelleri olan bir kültür hazinesine, belleğine sahiptir. Kültürel yapılanmamızda sanatların, felsefenin ve sosyal ilişkilerin önemli belirleyiciliği bulunmaktadır. Birçok kültürün temel zenginliği ve özgünlüğü kültürel yapımızda bulunmaktadır. Bu zenginlik ve özgünlükle çok kültürlü bir toplumsal yapı oluşturuyoruz.
Alevi toplumu çok etnikli yapısı ile öne çıkmaktadır. Farklı coğrafyaların, uygarlıkların izini ve felsefi yansımasını, hayatın takvimsel döngüsünü ve yaşamın insan ve doğa üzerine inşa edişinin izlerini taşımaktadır.
Alevi kültür yapısı çağının etkisini ve değerlerini hızla kültür formunun içinde yoğuran ve dönüştüren bir içsel yapıya sahiptir.
Aleviler “Yetmiş iki millete bir nazarla bakmak” düsturuyla, dil, din, etnik kimlik, cinsiyet, cinsel yönelimi, düşünce, felsefe, inanç ve kültür farklılıklarını özgürlük ve demokrasinin doğal bir parçası olduğundan hareketle farklı etnik, inanç ve kültürlerin çeşitliliğini ve özgürlüğünü savunur. Binlerce yıllık insanlık birikiminden süzülerek gelişen düşünceleri insanlığın ortak mirası olarak görür. Kültürel kimliklerin temel hak ve özgürlükten mahrum bırakılmaması, korunabilmesi için önündeki engellere karşı mücadele eder. Tek tipleştirme yerine çok kültürlü yaşamın, demokrasinin güçlendirilmesini savunup, bu yönlü çalışmalar destekler.
Kültür ve sanatın demokratik ortamda gelişebileceğini kabul eden, sanat ve kültürün yaratıcı ve pozitif etkisini bilen bir toplumsal yapıya sahibiz. Aleviler olarak inancı, felsefesini yaşam tarzını sanatın gücünü kullanarak hayata taşıyan ender toplumlar arasındadır.
FUAF Kültür Sanat Komisyonu olarak; Aleviliği ilgilendiren eserlerin toplanması için kampanyalar hazırlayacağız. Toplumun müzik zevkini geliştirecek, müziğimizin kültürel ve tarihsel zenginliğini özellikle genç kuşaklara aktaracak ve sevdirecek çalışmalara önem vereceğiz.
Köylerde, yaşlı kuşağımızın belleğinde saklı kalmış türkülerimiz, şiirlerimizi, masallarımızı, ninnilerimizi, destanlarımızı derleyip tasnif ederek kültür hayatımıza kazandırılması için çaba harcayacağız.
AABK ile ortaklaşa, Türkiye olmak üzere çok sayıda Alevi dergâh, tekke ve mimari eserimiz işgal edilmiş ya da görmezden gelinerek yıkıma terk edilmiştir. Mimari eserlerimizin korunması, restorasyonunun yapılması ve geleceğe aktarılması için proje çalışmalarına destek olacağız ya da projelere taraf olacağız. Bu konularda uzman kişi ve kuruluşlarla dayanışma içinde olup çalışmalara katılma, gözlemleme çabası içinde olacağız.
Alevi coğrafyasının kültür ve sanat mirasının envanteri çıkarılması bu yönde çalışan kurum ve kuruluşların çalışmalarına ön açıcı ve destek olacağız.
Alevilik temalı festivallerimizi arttıracağız. Bu festivalleri Fransa’daki göçmenleri de kapsayacak biçimde genişleteceğiz.
Fransa’da bir Alevi müzesi ya da göçmen müzesi açılması konusunda çalışmalar yapacağız. Müzik aletlerimiz, ritüellerde kullanılan özel malzemelerin etnografik olarak sergilenmesi için proje çalışmaları başlatacağız.
Aleviliğin görünür olmasını sağlayacağız.
AKM’nin kültürel etkinliklerinin içeriğini düzenler.
Farklı dallarda Kültürel ve Sanatsal projeler hazırlar ve AKM Yönetim Kurulu’nun onayına sunar.
Özellikle çocuk ve kadınlara yönelik kültürel faaliyetlere öncelik verir.
Ülkesinde yaşayan (yerel) sanatçılarla diyalog kurarak, kurumlarımız bünyesinde Sanatçılar Birliği’ni oluşturarak sanatçıları bir çatı altında toplar.
Telli Kuran’ımızın konservatuarda resmi müzik enstrümanı olabilmesi için çalışma yürütür.
Semahımızı koruma altına almak için çalışır.
İnsanı ve doğayı kâbesine koyan Alevi öğretisinde doğa ve çevrenin önemini anlatan çalışmalar yapar.
Kentinde faaliyet yürüten diğer çevreci kurumlarla ortak çalışmalar yürütür.
Dünya daki çevre sorunlarına dikkat çeken etkinlikler yapar.
Alevi öğretisinde özel bir yeri olan doğa ve çevrenin korunması yönünde eğitim programları uygular.
Kurumlarımızda yeniden dönüşümle ilgili atölye çalışmaları yapar.